ONTDEK DE KUDDE

Wie Drenthe zegt, zegt schapen. Brinkdorpen hadden kuddes van soms wel meer dan 1.000 dieren. In 1910 waren er in onze provincie nog zo’n 30.000 schapen. Op dit momenT ZIJN ER nog 10 kuddes met een herder, waarvan die op het Balloërveld  een van de grotere is.

 

Mest

Nu zijn schapen vooral in gebruik voor de begrazing van heidegebieden zoals het Balloërveld en voor hun vlees en wol. Vroeger was de mest van het schaap het belangrijkste product voor de bemesting van landbouwgronden. Na 1900 werd er steeds meer gebruik gemaakt van kunstmest, waardoor het schaap als mestleverancier niet meer nodig was. Hierdoor verdwenen de meeste schaapskudden, maar gelukkig is er het Drentse heideschaap sindsdien weer aan een stille opmars begonnen.

 
 
Kudde_Schaap_01_KV.png
‘A’j joe verkleden als schaop
kommen de wolven joe nao’
— Lohuesiaanse wijsheid - Daniël Lohues
 
 

Schaapskooi Balloërveld

De kudde op het Balloërveld graast weer sinds 1981. Dit gebeurt in opdracht van Staatsbosbeheer. Door het grazen worden bepaalde grassen teruggedrongen, gaat gras de heide niet overheersen en ontstaat een open gevarieerd heidelandschap.

oornummer.jpg

Het Drentse heideschaap

Het Drentse Heideschaap behoort tot de oerrassen en zijn het oudste ras van het vasteland van Europa.

De schaapskooi biedt onderdak aan zo’n 400 schapen. Deze schaapskooi staat direct naast het Informatiecentrum aan de rand van het natuur- en heideveld. Op een informatiepaneel bij de schaapskooi wordt dagelijks aangegeven waar u de kudde kunt vinden. Soms is dat een flinke wandeling en is het even zoeken, omdat bosjes op de heide het gezichtsveld belemmeren.

 
schapen.png
 

De schapen

De schapen op het Balloërveld zijn van het ras ‘Drentse Heideschaap’. Deze zijn sober van uiterlijk en klein van formaat. Ze behoren tot de oerrassen en zijn het oudste ras van het vasteland van Europa. Het is een rustiek ras, rank gebouwd.

De ooien (vrouwtjes) dragen soms wel, soms geen horens. De rammen zijn altijd gehoornd. Door de ranke bouw kan het schaap zich gemakkelijk bewegen in slecht toegankelijk terrein.

Het Drentse Heideschaap is zelfredzaam, maar bouwt toch ook een vertrouwelijke band op met de herder.

De kleur van de vacht is grauwwit of zwart. Bij de grauw-witten varieert de beharing van kop en poten van bijna wit tot zwart, maar ook licht- en donkerbruin komt veel voor.